Asko dira haragiaren puntu zehatzaren inguruko interpretazioak. Izan liteke norberaren gustuagatik, ohituragatik, tenperaturagatik, edo mozteko eta erretzeko moduagatik. Baina zaporea da, testura, usaina, kolorea, berotasuna.
Haragia da.

Puntu-puntuan egindako haragia. Eta punto.

Tolosako Txuleta Festa

Munduko leku askotatik etorritako sukaldariek zuzeneko erakustaldiak egingo dituzte, beren lan prozesu osoa gertutik ezagutzeko aukera eskainiz: brasa piztetik, produktua bera erretzera. Prestatutakoa dastatzeko aukera izango da gero.

Brasa zuzenean

Tolosan txuleta menua eta erretzeko teknika 65 urtez mantendu dugu: hori da gure erretegien balioa. Hemen eskaini ziren parrilla inklinatuan egindako lehen idi txuletak, egun mundu osoan erabilia den teknika aitzindaria erabiliz. Sei hamarkadaren ondoren ohitura horri eusten diogu. Bertako produktuari, gure ganaduzaleen haragiari, gorazarre egiten jarraitzen diogu. Baina beti mahaikideak alboan izanez. Egun batez, HARAGIk beren ohiko sutegitik aterako ditu Tolosako parrilleroak (Burruntzi, Casa Julián, Casa Nicolás eta Botarri) eta Zerkausian batuko ditu, guztiek batera, txuletaren menu tradizionala eskaintzeko.

Otorduak

Tolosako Txuleta Festa

Festa giroa

Egun horietan Tolosako kaleetan bizi den jai giroa da HARAGIren onena.'

EGITARAU
HERRIKOIA

Osteguna, Maiatzak 9

  • 19:30

    Afaria: ‘%100 Tolosa’.
    Afari ibiltaria Tolosako lau erretegietan zehar (Botarri, Burruntzi, C. Nicolás, C. Julián). Tolosako erretegien esentzia eta tradizioa lehen pertsonan ezagutzeko aukera. Txartela erosi

Ostirala, Maiatzak 10

  • 13:00

    Bazkaria Baserri Maitean: ‘Haragia eta brasa’.
    Parrilla eta teknikaren inguruko bazkari-solasaldia, Ricardo Gadea (Askua), Jorge Guijarro (Brasería Cuéllar) eta Juan Antonio Zalduarekin (Baserri Maitea). Parrillero bakoitzak bere bereizgarri diren platerak prestatuk ditu parrillan. Moderatzailea, Mikel Zeberio. Txartela erosi

  • 21:00

    Cena ‘Euskal sukaldea su gainean’ en Hika txakolindegia.
    Su gainean egindako euskal gastronomia tradizionala ezagutzeko afaria, Jon Ayala (Laia), Gregorio Tolosa (Bidea BI), Joseba Odriozola (Araneta), Pili Manterola (Iribar), Roberto Ruiz (Hika). Sukaldari bakoitzak euskal errezeta bana egingo du, parrillan. Moderatzailea Josema Azpeitia.

Larunbata, Maiatzak 11

  • 09:00-22:00

    Haragi Fest Festa gastronomikoa, zuzeneko erakustaldiak, dastaketak, pintxoak eta musika, Tolosako Euskal Herria plazan.

  • 09:00

    Erakustaldien hasiera.
    Diego Pérez Sosa (Uruguay): Txerrikume adobatu errea, keztatutako ananaren ozpin-olio eta sugeldoan egindako tipularekin.
    Txomin Parrilla (Euskadi): Behi errea (Lehen aldiz egingo du).

  • 12:00-13:30

    SUA espazioa: ‘Tolosako erretegietan barrena’
    Tolosako txuleta tradizionala ezagutzeko esperientzia gastronomikoa, bertako parrilleroen eskutik. Mozketa teknikak, brasa pizteko modua eta txuleta erretzeko gako nagusiak irakatsiko dira. Ondoren, dastaketa. Iraupena: 30 minutu.

  • 12:00-15:00

    Dastaketa.

  • 15.00

    Erakustaldien hasiera.
    Txomin Parrilla (Euskadi): Txahal saltxitxak parrillan, puntuan.
    Joxean Goya (Euskadi): Txuleta-hanburgesa, parrillan.
    Barriola Harategia (Euskadi): Txuleta txistorra artisaua, parrillan.
    Yılmaz Öztürk (Turquía): Cag Kebag arkume marinatua eta Kokorec arkume errea oregano, pipermin gorri eta kuminoarekin.

  • 19:00-22:00

    Dastaketa.

  • Durante todo el día

    Música en directo
    Blue Mood (12:00-14:00), Lemon Twist (20:00-21:30) y Maider Zabalegi (22:30-24:00).

Igandea, Maiatzak 12

  • 09:00-14:00

    Haragi Fest
    Festa gastronomikoa, zuzeneko erakustaldiak, dastaketak, pintxoak eta musika.

  • 09:00

    Erakustaldien hasiera.
    Carolina Carriel & Isidora Díaz (Chile): Arkumea makil erara, bizigarri txiletarrarekin.
    Txomin Parrilla (Euskadi): Arkume keztatua pikillo kremarekin.

  • 12:00-14:00

    Dastaketa.

  • 13:30 y 14:30

    Bazkaria: ‘Txuleta Menua’.
    Tolosako erretegietako menu tradizionala, bertako lau erretegietako (Burruntzi, Casa Julián, Casa Nicolás eta Botarri) parrilleroen eta nazioarteko gonbidatuen eskutik. Txartela erosi

Tolosako Txuleta Festa
Tolosako Txuleta Festa
Tolosako Txuleta Festa
Tolosako Txuleta Festa
Tolosako Txuleta Festa
Tolosako Txuleta Festa

Era berean, haragiaren eta brasaren sektorea balioan jarri eta profesionalizatu nahi du HARAGIk. Hori dela eta, hostalaritzako profesionalei bideratutako egitaraua ere badu: sektorean aditu eta erreferente diren hizlariekin hitzaldiak eta dastaketak, ezagutza, teknika berritzaile eta tendentzien nondik-norakoak elkarbanatzeko.

Tolosako Txuleta Festa

kongresua

Osteguna, Maiatzak 9

  • 09:00-14:00

    HARAGI Kongresua (Basque Culinary Center Auditorioa).
    Haragiaren eta parrillaren sektoreko profesionalei zuzendutako kongresua, sektoreaz eztabaidatzearekin batera, proiektu berriak ezagutzera eman eta sinergiak sortzea helburu duena. Lau ardatz izango ditu: produktua, teknika, animalien ongizatea eta etorkizuna. Inskribatu

  • 09:00

    Saludo.

  • 09:15

    Errekia, ekuazio bat: Mikel Zeberio.

  • 09:35

    TxuletON - Fisterra Bovine World. Baserria KM0 - Carlos Ronda

  • 09:55

    Sustraietara begira, “txondorra”: Joseba Odriozola.

  • 10:10

    Parrillarekin ekintzaile izatea: Txomin Parrilla.

  • 10:35

    Parrilla vs. lurra: nola erretzen dugu orain?: Carolina Carriel, Isidora Díaz

  • 11:00

    Tradizio eta teknika gautxoa: Diego Pérez Sosa

  • 11:25

    Atsedenaldia.

  • 12:05

    Parrilla & Street food: Yilmaz Öztürk.

  • 12:30

    Haragiaren etorkizuna aztertzen: Goya, Dastatzen, Discarlux, Luismi, Iruki.

  • 13:15

    100% idia. Migel Cruz, Jorge Guijarro.

  • 13:30

    Parrillaren ekosistema: Xabi Gorrotxategi, Xabi Ruiz, Leire Etxezarreta, Juanjo Pascual, Roberto Ruiz.

  • 13:55

    Erreki onaren erronkak: ontzea, gatza eta konbustioa. Gregorio Tolosa, Ricardo Gadea, Juan Antonio Zaldua, Jon Ayala.

  • 17:00

    Formazioa Xesc Reinarekin ‘Haragi proteinekin jolasean’.
    Harakin eta txerriki-egile profesionalei zuzendutako saioa, sektoreko etorkizuneko erronkei eta elaborazio tradizionalean oinarritutako berrikuntzari buruz. Xesc Reinak egindako produktuen dastaketa izango da ondoren. Moderatzaile lanetan, Joxe Mari Barriola. Inskribatu

PARTAIDEAK

Lokalizazioak

Tolosa, gastronomiaren sehaska

Nola iritsi

Tolosa

Tolosa Gipuzkoako landa eremuan dagoen herria da, gastronomiari erabat lotua dagoena, eta parrillei bereziki. Bertako erretegiak izan ziren idi-txuleta eskaintzen lehenak, eta parrilla inklinatuaren teknika sortu zuten, gaur egun mundu osoan erabilia dena..

Nola iritsi

Basque Culinary Center

Lehen gastronomia fakultatea da, sektore gastronomikoaren inguruko formazioa, ikerketa, eta berrikuntza eta garapena oinarri dituena. Sukaldaritza, kudeaketarekin, zientziarekin eta beste hainbat diziplinekin uztartzea du helburu.

2018ko
laburpena